perjantai 8. elokuuta 2008

Alkusana

Laulu- ja tanssikohtaukset kuuluvat olennaisena osana Bollywood-elokuvaan. Niillä ilmaistaan tunteita, kommentoidaan tapahtumia ja kuvataan eri henkilöhahmojen luonteita. Elokuvan ymmärtäminen jää pakostakin puutteelliseksi, jos lauluista ei saa mitään tolkkua. Varsinkin vanhemmissa elokuvissa lauluja on harvemmin tekstitetty, ja mahdolliset tekstityksetkin ovat usein vain sinne päin. Niinpä laulujen sanoilla lienee käyttöä jokaiselle Bollywoodin ystävälle!

Laulut olemme valinneet aivan omien mieltymystemme mukaan, ja niinpä suurin osa lauluista on vanhoista klassikkoelokuvista. Uudemmissa elokuvissa näyttävät tanssikohtaukset ovat usein syrjäyttäneet taidokkaan sanoituksen.

Jos kirjallisia lähteitä (runokokoelmia, filmilauluvihkosia) ei ole ollut saatavilla, on sanat kirjoitettu korvakuulolta ja näin ollen joukkoon on saattanut livahtaa virheitä. Jos huomaatte jotain korjattavaa, kertokaa ihmeessä! Käännöksissä emme ole pyrkineet kauniiseen runotekstiin, vaan mahdollisimman sanatarkkaan tulkintaan. Käännökset eivät siis ole missään nimessä julkaisukelpoisia eikä niitä pidä sellaisina lukea.

2 kommenttia:

Reetta kirjoitti...

Tämä blogi tulee takuulla tarpeeseen! Voisin linkittää tämän blogiini!

Mikko ja Heini kirjoitti...

Joo ihan ok, olet näköjään linkittänytkin jo. :)